Zet Haringvlietsluizen open om dijken te beschermen

Het betreft de Haringvlietsluizen aan het eindpunt van het Maaspad, nabij Rockanje.

11-02-2015  |  11:11

De Haringvlietsluizen moeten helemaal open worden gezet om te voorkomen dat de oevers en dijken van de Oude Maas nog verder verslechteren. Dat zegt bodemdeskundige Kees Sloff van onderzoeksinstituut Deltares.

De sluizen werden in de jaren ’70 gesloten om het achterland te beschermen als onderdeel van de Deltawerken om een nieuwe watersnoodramp te voorkomen.

Volgens Sloff zijn daardoor de stromingen in onder meer het Spui en de Oude Maas anders gaan lopen, waardoor de bodem kamp met ernstige erosie. Op tientallen plekken zijn kuilen van soms wel 15 meter diep ontstaan.

Dijken
”De meeste kuilen liggen in de buurt van oevers waar ze problemen geven. Een oever kan dan gaan afschuiven, waardoor een dijk kan bezwijken. Op de plekken waar we die kuilen zien proberen we de oevers met versterking te beschermen”, aldus Sloff.

Twee jaar geleden werd besloten om de Haringvlietsluizen vanaf 2018 op een kier te zetten, zodat het westelijk deel van het Haringvliet weer zout wordt. Trekvissen als zalm en zeeforel kunnen dan de Maas en Rijn weer bereiken.

”Dat kiertje, dat geeft inderdaad een kier en dat geeft wat zout in het Haringvliet, maar het heeft heel weinig effect op de stromingen hier. Dus om echt wat te veranderen moet er meer gebeuren zoals het volledig openzetten van de sluizen”, aldus Sloff.

”Het water wordt dan wel zouter, wat weer slechter is voor de boeren die het rivierwater nu gebruiken om hun land te bewateren.”